Aluminyum Tepsi/Kaplar

Alüminyum folyo bütün dünyada gıda ile direkt temas edilmesine izin verilen ürün olma avantajını taşır. Ancak; pahalı olması nedeniyle, tepsi olarak kullanımı sınırlıdır. Alüminyum folyo kaplar dondurulmuş gıda ve taze fırın, süt, un ürünlerinin ve perakende tüketime sunulmuş ürünlerin ambalajı olarak kullanılır. Alüminyum folyo tepsi ve kaplar kokusuzdur, hafiftir, hem yüksek , hem ile düşük ısılarda bozulmama özelliğini taşır, nem bariyeritesi güçlüdür, ayrıca yeniden işlenebilme potansiyeline sa­hiptir. Günümüzde folyo kap renkleri, desenleri, şekilleri (bütün ürünün özelliklerine göre tasarlanabiliyor) toptan ve perakende satıcılara, özel­likle, mevsimsel tanıtımlarda, hizmet eder. Alüminyum tepsilerin üreti­minde kullanılan folyo kalınlığı 50 ile 100 mikron arasında değişir.

Genelde alüminyum tepsi ve kaplar yuvarlak ve diktörtgen olurlar. Alü­minyum tepsilerin boyutu için uluslararası bir standartı mevcut değildir. Uluslararası ikram servisi için ise; gastronorm denilen bir Avrupa stan­dartı 530 x 325 mm. olup standart numarası GN1/1 olarak belirlenmiş. Gastronorm standartları bütün ikram alanını içerir. Fırınlar, servis masa­ları, raflar hepsi bu temel modüllere göre üretilirler. Çok asitli (pH de­ğeri 3,5'un üstündeki) ürünler için alüminyum folyolar, tepsiye dönüştü­rülmeden önce laklanır. Folyodan üretilen tepsiler, ısıl olarak kapatıla­bilmesi için plastik ile kaplanabilir. LDPE ile kaplama, tepsi üretimi için daha ince folyo kullanımına olanak verir. LDPE dayanıklı olduğundan folyonun patlama direncini arttırır. Doldurulan tepsilerin kapağı yarı otomatik ya da tam otomatik bir makinede kapatılabilmesi için; tepsinin kenarlarının kaplanmış bir mukavva kapak üzerine çevrilmesi ve katlan­ması, tepsinin üzerine folyodan bir kapak örtüp kenarlarının kıvrılması, plastik kaplı bir tepsi üzerine, plastik kaplı bir folyonun ısıl olarak yapış­tırılması gerekir. Tepsinin kenarlarının oluşturulması tepsinin üzerinin kapatılması yöntemine bağlıdır. 

Alüminyum Kap ve Tepsi Sağlanmasında Belirlenmesi Gereken Temel Kriterler ;

Ambalajlanacak ürüne yönelik bilgi tam olmalı, yani ürünün pil değeri, ağırlık birim hacim, içerik, şekil ve toleranslarla birlikte boyutunu ve gerek duyulan raf ömrü tüm ayrıntılarıyla alüminyum tepsi üreticisine verilmeli.

Alüminyum tepsi, dolum ve kapatma eğer makineyle yapılıyorsa makinenin modeli, gereksinimleri ve sınırlamaları ile tepsinin boyutu, şekli kapak malzemesi belirtilmelidir.

Alüminyum folyoların mikrodalga fırınlarda kullanılması konusunda bü­yük tartışmalar yaşanmıştır. Tartışmanın nedeni; kapla fırın duvarı arasında ark olayının gerçekleşebileceği ve kabın içindeki yemeğin iyi pişmesinin mümkün olmayacağı görüşü idi. ABD'deki Alüminyum Birliği ve Alü­minyum Folyo Kap Üreticileri Birliği bu konuyu açıklığa kavuşturacak, araştırma yapmış ve bu araştırmanın sonuçlarına göre; alüminyum folyo­ların kahvaltı, başlangıç yemekleri ve "kartonun içinde pişir" yöntemiyle hazırlanan yemeklerin pişirilmesinde güvenle ve etkili bir şekilde kulla­nılabileceği netleşmiştir. Ayrıca folyo tepsiyi fırın kenar duvarlarıyla doğrudan temas etmekten kurtaran plastik kapak sayesinde kap, ark ola­yına karşı dirençli hale getirilir.

  • FUAR TAKVİMİ

İlginç Tasarımlar / Interesting Designs

Sphagetti Kutusu
Narenciye Ambalajı
Çorap Kutusu
Sarmal Çikolata Kutusu
Kapaksız ve Çevreci Kahve Bardağı
Creative Product Package Design
Interesting packaging design
Makarna ambalajı
Goat Island Pepper Sauce
Bored Panda
Süt şişesi
Tümünü Göster »
Sembol 2

Ambalaj Sembolleri

Oksitleyici ürün içermektedir.
Başa Dön