Çelik, alüminyum ya da ikisinin birleşiminden yapılan melal kutular, içeriklerinin ya da ortamın koşullarına göre değişkenlik gösterir. Metal kutular çürüyüp bozulan gıdaların korunması için kullanılan ambalajlardır. Ayrıca boya, kimyevi maddeler gibi gıda dışı ürünlerin ambalajlanmasında da kullanılır. İçine konan ürünlerin bozulmaması için çeşitli organik kaplamalar geliştirilmiştir.
Metal kutu üretiminde en çok kullanılan malzeme çeliktir. Farklı tip çelik levhalardan üretilen metal kutular çeşitli ürünlerin ambalajı olarak kullanılır. Alüminyumdan üretilen metal kutular hem gazlı hem de gazsız içeceklerin ambalajı olarak kullanılır.
Metal ambalajda son yıllardaki gelişmeleri şu ana başlıklar allında toplayabiliriz:
Küçük tabanlı meşrubat kutuları için önceden şekillendirilen kapaklar, hafif metalden kutu ve kapaklara çift dikiş uygulaması, 204 ve 202 no'lu kutuların boyutlarının küçültülmesi ve ağırlığının azaltılması, yeni fırınlama teknolojileri, yüksek randımanlı kolay açılan alüminyum kutu kapaklarındaki gelişmeler, kutu üretiminde endüksiyon ısıtmadaki gelişmeler, yeni kompozit seramik teknolojisi, kutu üretiminde tozdan astar kaplama, yeni mikro dikiş teknolojisi, su bazlı conta bileşiklerinin tanıtımı, metal dekorlama teknolojisinin güncelleşmesi, yüksek hızda kesim ve kaynaklama teknolojisi, polimer kaplı içecek kutularının üretilmesi gibi.
Metal Kutuların Avantajları
- Işık, hava ve suya karşı güçlü bir bariyer oluşturur.
- Böceklere ve kemirgenlere karşı yeterli derecede sağlam ve dayanıklıdır.
- Sterilizasyon için ısıtılabilme ve hemen soğutma yapılabilir.
- Uygun laklar kullanılarak gerekli şekilde işleme tabi tutulmuş ise; içindeki ürün ile zararlı reaksiyona girmez.
- Doğada en kolay yok olan malzemedir.
Levhanın Sertliği
Çelik levha sertliği Rockwell T 30 skalasma göre Temper birimi olarak belirlenir. Temper 1 en yumuşak ve Temper 6 ise en sert levhadır. Farklı sertlik derecesindeki çeliklerin tipik kullanım alanları:
T1: Meme, gaga, kapak ve derin çekme iki parçalı kutu üretimi.
T2: Çember, tıpa, kapak, kızartma tavası ile sığ çekme kutular ve bazı özel kutu parçaları,
T3: Kutu alt ve üst kapakları, büyük çaplı kapaklar, taç kapaklar.
T4: Kutu alt ve üst kapakları ile kutu gövdeleri.
T5: Aşındırıcı etkisi olmayan ürünlerde.
T6: Çok sert sert çelik, özel uygulama amaçlı kullanılır.
KUTU İMALATI İÇİN KULLANILAN METAL LEVHALARIN KALINLIKLARINI BELİRTME YOLLARI
Kutu üretimi için kullanılan çelik levhaların kalınlığı farklı şekillerde ifade edilir. Yeni metrik Euronorm sisteminde levhaların kalınlığı milimetrenin desimal kesiri olarak ifade edilir. ABD'de kullanılan geleneksel yöntemde ise; levha kalınlığını birim alanının ağırlığı seklinde belirtir (Lbs/base box) olarak ifade edilir.
Kalaylı sac; siyah sac levhanın her iki taralının elektrolitik olarak çok ince bir kalay tabakasıyla kaplanmasıyla elde edilir. Kaplanan kalayın miktarı gram/metrekare ya da lbs/blok , lbs/base box olarak ifade edilir.
Diferansiyel kaplama ise; her iki yüzeydeki kalay miktarının farklı olduğunu belirtir. Bu tip kaplama örneğin 15,7/4,5 şeklinde ifade edilirse, levhanın bir yüzeyinde 15,7gr/m2 diğer yüzeyinde ise 4,5 gr/m2 kalay kaplanmış olduğu anlaşılır.
Kalay kaplama dereceleri Avrupa'da Euronorm ve ABD'de ASTM normuna göre belirlenir.
METAL KUTULARIN YAN DİKİŞ YÖNTEMLERİ
Lehimleme: Kenar dikişleri ya üst üste bindirilerek ya da genellikle kıvrılıp birbirine kenetlendikten sonra kalay - kurşun alışımı ile birleştirme yöntemi.
Kaynaklama: Özellikle siyah (DKP) sac ya da kalaysız çelik levhayı birleştirmek için gittikçe artan bir şekilde uygulanan kaynak dikişleri teneke kutuya çepeçevre dekor yapılmasına olanak vererek kutuya güzel bir görünüm kazandırır, lehiminden daha sağlam olan bu yöntemle üretilen kutular plastik kapak vs. takabilmek için boyun yapılmasına olanak verir.
Yapıştırma: Aynı zamanda "semante etmek " olarak da adlandırılır. Özel amaçlar için kullanılır. Kutunun üzerindeki baskılı dekora olumsuz etkisi olmaz.
Bağlama: Üs üste bindirilerek yapılan bir dikiş şekli olup, özel bir reçine ile birleştirilir.
METAL KUTULARIN DEKORLANMASI
Üç parçalı kutular, kutu şekillendirilmeden önce saç levha üzerine baskı uygulanarak ya da kutu şekillendirildikten sonra üzerine baskılı kağıt etiket yapıştırılarak dekorlanır. Dekorlama ofset baskı yöntemiyle yapılır. Çelikten ya da alüminyumdan üretilen iki parçalı kutular genellikle üretim aşamasında baskı uygulanarak dekorlanır. Ofset baskı kullanılır. Baskı ve dekorlamanın ekonomik olabilmesi için oldukça büyük miktarda kutu üretilmelidir. Baskılı kutuların stokla beklenirken renklerinin silinme ve solma riski daima mevcuttur. Dolayısıyla tutkallanarak yapıştırılan baskılı etiketler ile önceden baskılı kutuların hangisinin kullanılacağının kararlaştırılması yapılmalıdır.
METAL KUTU BOYUTLARINI BELİRTME YÖNTEMİ
İki ucu dikişli silindirik kutuların dıştan dışa boyutu daima çap x yükseklik olarak belirtilir. Kutunun gerçek çapı yapıştırma aynasının çapıyla belirlenir.
Dikdörtgen kutularda ise; ilk boyut uzunluk ikinci boyut genişlik ve üçüncü boyut ise kutunun yüksekliğini gösterir.